Portugalská vláda oznámila zvyšovanie daní a škrty vo výdavkoch

16.10.2012 Celý región

Lisabon 16. októbra (TASR) - Stredopravá portugalská vláda oznámila v pondelok rozsiahle zvyšovanie daní a škrty vo výdavkoch ako súčasť štátneho rozpočtu na rok 2013. Krajinu teda čaká už tretí rok hospodárskeho poklesu a tvrdej situácie, pretože musí plniť prísne podmienky Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré minulý rok schválili Lisabonu záchranný úver v objeme 78 miliárd eur.

Portugalský minister Vitor Gaspar varoval, že keby krajina nepokračovala cestou úsporných opatrení, mohlo by sa to skončiť katastrofou. Pred budovou parlamentu sa pritom zhromaždilo približne 2000 protestujúcich, ktorí požadovali odstúpenie vlády.

Rozpočet obsahuje zatiaľ najtvrdšie dane od zavedenia záchranného programu v Portugalsku. Práve tieto úsporné opatrenia vlády vyvolávajú najsilnejší hnev ľudí od vypuknutia ekonomickej krízy v Portugalsku.

"Odmietnuť tento rozpočet na rok 2013 by znamenalo odmietnuť záchranný program (EÚ a MMF)," povedal minister Gaspar a dodal, že záchranný plán je jedinou možnosťou Portugalska.

"Keby sme žiadali viac času na plnenie podmienok záchrannej pôžičky, doviedlo by nás to k diktatúre dlhov a k zlyhaniu," zdôraznil Gaspar.

Opoziční socialisti označili zvyšovanie daní za "fiškálnu atómovú bombu" a dodali, že to bráni rastu ekonomiky a tvorbe pracovných miest.

Portugalsko zažíva tento rok najhlbšiu recesiu od 70. rokov minulého storočia, keďže klesol HDP, a nezamestnanosť sa preto vyšplhala na rekordných takmer 16 percent.

Niektorí ekonómovia tvrdia, že opatrenia vlády, medzi ktorými je aj znižovanie dôchodkov, daň z finančných transakcií a vyššia daň z nehnuteľností, môžu vrhnúť Portugalsko dolu po špirále poklesu tak ako Grécko. To by ďalej oslabovalo ideu úspornej politiky, ktorú presadzuje Európa pod vplyvom Nemecka vo veľmi zadlžených krajinách eurozóny.

Gaspar uviedol, že nové dane prinesú v roku 2013 až 4,3 miliardy eur, čo predstavuje 80 percent budúcoročných úsporných opatrení. Minister však odmietol názor, že to bude viesť k špirále poklesu.
 

Vyberte región